x button that closes the pop-up window

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i budi uvek u toku sa svim mojim budućim blog objavama, programima i radionicama.

Nazad na Blog
A star icon with black outline and white fill.A star icon with black outline and white fill.
Prenatalna i perinatalna psihologija

Beba mi ne dozvoljava da sednem!

a mom holding a cute blue-eyed baby
Autor Bloga
Dr. Vanja Kurjakov
Datum objave
25. Jul 2024.

Znaš već za brojne situacije kada ti beba “ne dozvoljava da sedneš”, ili plače dok ne ustaneš. U čemu je tajna?

Umirujući odgovori izazvani nošenjem smatraju se evolucionom merom za povećanje verovatnoće preživljavanja odojčeta u slučajevima opasnosti koje podrazumevaju hitno bekstvo majke i deteta, i tako deluje na jačanje majka-dete odnos. Ovaj odgovor svakako niste očekivali 😂

To je adaptacija koju smo usvojili iz praistorije kada su nas vrebale životinje i razne druge spoljašnje opasnosti. Kada držiš bebu dok stojiš nasuprot tome da je držiš dok sediš, odmah izazivaš postojan rad srca i umirenje.

Svakako ste negde videli kako se u plemenima deca nose na telu, takozvano bebonošenje koje je sve popularnije ( i dobro je da je tako ) i u modernom svetu koji je konačno počeo da osluškuje prirodu, ovaj smirujući odgovor je “evoluciona adaptacija za povećanje verovatnoće preživljavanja u hitnoj situaciji bekstva“.

Citirano od strane Neurochild Community i studije Espozita i autora (2013), objavljene u Časopisu za savremenu biologiju, u kojoj je prvi put pokazan umirujući odgovor novorođenčeta koje roditelji nose kao koordinisan skup centralne, motoričke i srčane regulacije.

Ako želiš da vidiš studiju, ovde je  https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(13)00343-6

Dakle, nosi svoju bebu. Ne, nisi ja navikla na ruke, i ne, nije razmažena ako traži da ustaneš. To zapravo znači da se razvija sasvim kako treba!

Kada ustaneš, i ona se umiri, to je znak povezivanja, i apsolutnog poverenja. Ovo je toliko značajno za formiranje sigurnog stila privrženosti od koga sve počinje! O stilovima povezanosti (eng. attachment) pišem uskoro, i opširno!!