x button that closes the pop-up window

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i budi uvek u toku sa svim mojim budućim blog objavama, programima i radionicama.

Nazad na Blog
A star icon with black outline and white fill.A star icon with black outline and white fill.
Grčevi, refluks i nega

Reč, dve o grčevima

a newborn in daddy's arms looking at the mirror
Autor Bloga
Dr. Vanja Kurjakov
Datum objave
16. Jul 2024.

„1 od 5 normalnih, zdravih beba ima grčeve." ( Koliki je ono procenat instrumentalizovanih porođaja?!?!)

„Zašto praviš toliku dramu, prerašće ih sa 3 meseca?"

„Uf, samo si ti majka i samo tvoje dete ne spava…!“

„Imali i moji, pa šta…Grčevi su ti ništa, čekaj posle da vidiš kad te stignu upale uha i kao što je moj hodao na prstima!!“

Nekoliko uvodnih reči:

1. „Grčevi“ su pojava neobjašnjivog svakodnevnog plakanja u određeno doba dana, prosečno 3h dnevno u kontinuitetu od 3 nedelje.

2. Zvanična medicina nema objašnjenje za „grčeve“.

3. Učestalo NIJE isto što i  normalno.

4. Pravi grčevi su simptom koji se javlja zbog nelagodnosti.

Izjave koje normalizuju pojavu „grčeva“ i sarkastično sugerišu da se „preteruje sa brigom“ ostavljaju roditelje bez rešenja, iscrpljene jer je njihova novorođena beba ponekad neutešna, posramljene a samim tim i zaglavljene 'čekajući da prođe'... dok se drugi simptomi ne pojave.

Naravno, možda se simptomi grčeva povuku nakon 8 meseci, ili varenje počinje da 'radi' kada beba pređe na čvrstu hranu ili oni konačno počnu da spavaju malo nakon što napune godinu dana.

Ali, telo pamti, pa s pravom iščekujemo šta se sledeće pojavljuje?

Odloženo puzanje ili prohodavanje?

Slaba imunološka funkcija?

Česte infekcije uha?

Telo pokazuje stres na tako mnogo načina - vreme je da počnemo da slušamo.

Za ove obrasce od velikog uticaja su iskustva tokom porođaja koja ne samo da se čuvaju kao neverbalna sećanja kod novorođenčadi, nego utiču na njihov život u kritičnom trenutku njihovog razvoja, utiču na kratkoročno i dugoročno fizičko i mentalno zdravlje - njihov ceo neurološki sistem, od učenja i sposobnosti mentalne orijentacije, emocionalne stabilnosti i upravljanja stresom.

Bebe su daleko svesnije nego što shvatamo.

One su takođe neverovatno osetljive na ono što se dešava u njihovom okruženju.

Za razliku od odraslih, bebe nemaju mogućnost da se bore ili beže, one se jednostavno zaglave u stresnom obrascu 'čekajući da prođe'... dok se drugi simptomi ne pojave.

Šta raditi sa porođajnom traumom?

Koji je "lek" za "grčeve"?

U opsežnom istraživanju beba koje plaču, samo 25% je bilo do tri meseca starosti, a 25% je još uvek plakalo sa devet meseci. Objašnjenje plača kod beba kao čisto rezultata nezrelošću sistema za varenje, stoga je pada u vodu.

Daju se probiotici, a zašto??? "Da nam sazre creva."

Meni je, lično, ovo baš smešno, a sada ću da ti otkrijem i zašto. Zato što Priroda, koja je omogućila rođenje u ovom dobu, jeste predvidela sve.

I ništa nije prepustila slučaju.

Pretpostavimo da beba sisa (sisari je termin koji označava da se hranimo maminim mlekom). Na koži mame postoje “dobre bakterije” koje će naseliti bebina creva. Baš te bakterije koje joj trebaju. One koje mi pokušavamo da probiotikom imitiramo.

Ako se beba hrani na flašicu, u formuli, kao STANDARD nalaze se sve kulture “dobrih bakterija” koje koliko-toliko nalikuju onima sa mamine kože i mleka.

Šta činimo dajući bebi probiotik?

REMETIMO OVU RAVNOTEŽU.

A ona i dalje “ima grčeve”.

Pa šta su onda grčevi???

Samo u našem jeziku ova vrsta uznemirenosti i plača imenuje se kao grčevi. To je, zapravo, jedna uznemirenost koja traži umirivanje. Fussines, kažu englezi. Ja ovde ne govorim o refluksu, niti nedovoljnom pražnjenju stolice, ne govorim o stanjima koja zaista remete rad organa za varenje.

Niti o alergiji na proteine kravljeg mleka, recimo.

Jer u kolokvijalnom, svakodnevnom govoru, mi smo skloni da sve nazivamo grčevima.

Kada pitam roditelje šta im pomaže kod grčeva, oni obično kažu “ samo nošenje”.

Da!!!! Nošenje. Blizina!!!!!!! KOREGULACIJA. Najbolje kontakt koža na kožu jer tada aktiviramo povezivanje u oksitocinskom naletu, tada se beba ne oseća napušteno niti usamljeno. Naprotiv, oseća se sigurno i zbrinuto.

Tada se aktivira parasimpatikus koji kaže “opusti se i vari”.

Tako je opstala vrsta.

Ovo samo funkcioniše ako roditelji razumeju ANS ili dovoljno veruju svojoj intuiciji I NE POKLEKNU POD ONIM ČUVENIM "RAZMAZIĆEŠ JE I HTEĆE SAMO NA RUKE"!!!!!!!! Pa čekaj, gde će ako neće na ruke i u zagrljaj?!?! Kako će se to tačno razmaziti??? Hteće stalno da bude sa mamom i tatom??

Da li vam je ovo čudno?!