x button that closes the pop-up window

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i budi uvek u toku sa svim mojim budućim blog objavama, programima i radionicama.

Nazad na Blog
A star icon with black outline and white fill.A star icon with black outline and white fill.
Prenatalna i perinatalna psihologija

Mogu li bebe da manipulišu nama?

a father holding a boy in his arms
Autor Bloga
Dr. Vanja Kurjakov
Datum objave
29. Jul 2024.

Sigurna povezanost između bebe i roditelja je kamen temeljac ranog razvoja koji ima dugoročne pozitivne efekte na emocionalno, socijalno i kognitivno blagostanje deteta.👶

Ujedno je i odgovor na pitanje koje mi često postavljate: "Da li beba manipuliše nama?"

Ova povezanost se formira kada roditelji dosledno odgovaraju na potrebe svoje bebe s toplinom, ljubavlju i pažnjom. ❤️

U nekadašnjoj interpretaciji, to se nazivalo razmaženošću. Čime je rezultiralo spartansko vaspitanje i "čeličenje", svedočimo na vestima svakodnevno.

Doslednost u pružanju sigurnosti je jedna stvar, koja uz nežno vođstvo vodi do sigurnog tipa privrženosti. Ako pustimo dete da preuzme vođstvo, onda smo zamenili teze i učinili korak dalje od same "razmaženosti". Zato je veoma važno razdvojiti ta dva pojma.

Kada beba zna da može da se osloni na roditelje za utehu i sigurnost, razvija se osećaj poverenja koji joj omogućava kasnije da istražuje svet oko sebe sa samopouzdanjem.

To je odgovor na drugo često pitanje, a ono se odnosi na to da li treba sprovoditi trening spavanja.

Eksperiment lica (Face Experiment), poznat i kao "Still-Face Experiment", je ključna studija koja ilustruje važnost ove povezanosti. Eksperiment je prvi put sprovela psihološkinja dr. Edvard Tronick 1970-ih godina. U ovom eksperimentu, majka se igra sa svojim bebom, smeška se i komunicira na uobičajen način. Zatim, majka iznenada prestane da reaguje i zadrži neutralan izraz lica ("still face").

Reakcije beba na ovu promenu su bile dramatične. One su pokušavale privući pažnju majke kroz smeh, gestikulaciju i glasanje. Kada to nije uspelo, bebe su postale uznemirene, pokazivale znake stresa i frustracije, a neki čak i plakali. Kada majka ponovo počne da reaguje i smeška se, bebe se brzo smire i ponovo uspostavljaju kontakt. Ovaj eksperiment jasno pokazuje koliko je važna interakcija i emocionalna razmena između bebe i roditelja za osećaj sigurnosti i emocionalnog blagostanja deteta.

Mame iz Savetovališta znaju šta su neuroni ogledala i koliko su važni u razvoju.