x button that closes the pop-up window

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i budi uvek u toku sa svim mojim budućim blog objavama, programima i radionicama.

Nazad na Blog
A star icon with black outline and white fill.A star icon with black outline and white fill.
Dojenje i oralne restrikcije

Uvučena i mala brada

a newborn looking at us, cute and calming
Autor Bloga
Dr. Vanja Kurjakov
Datum objave
25. Jul 2024.

Ima istine, ali ima i rešenja.

Ovde treba napomenuti nekoliko stvari:

1. Mikrognatija (mala brada) može biti nasledna. Međutim, zaobilaženje genetike je nešto što možemo da učinimo u ovom slučaju, i možemo da ovo popravimo ako mu znamo mehanizam.

2. Što je brada manja, disajni put je uži.

3. Što je brada više uvučena, to je disajni put strmiji. Bebe sa malom i uvučenom bradom često spavaju izvijene unazad, baš kako bi ispravljale svoj disajni put.

4. Uvučena donja usna ( kao da je beba usisava) je znak da beba pokušava da dosegne jezikom vrh usta, ali da postoji ograničenje u tom smislu. Jezik je predviđen da "živi" na krovu usne duplje, i da stimuliše spelt parasimpatičkih nerava iza gornjih sekutića, omogućavajući tako odmor i varenje. Ukoliko to ne čini, organizam pokušava da to kompenzuje svime što je dostupno - usna, palac, cucla...

5. Proveri usta! Kada brada izgleda uvučena i mala, a prisutni su izazovi sa hranjenjem ili grčevima, postoji velika šansa da se tu krije oralna restrikcija.

Da bi beba dobila najbolju šansu za oralnu, telesnu i funkciju disajnih puteva treba da je oslobodimo napetosti, oslobodimo ono što ograničava usnu duplju, i treniramo jezik da bude na krovu usne šupljine kako bi se razvili adekvatni oblici i strukture glave, lica i disajnih puteva, i omogućilo autonomnom nervnom sistemu da nas uvodi u stanje opuštenosti, odmora i adekvatnog varenja.

Možemo ovo popraviti zajedno!